Menu

Kesän pyhiinvaellus popmusiikin festareille

Kesällä yleensä juhannuksen tienoilla suomalaiset nuoret ja vanhemmatkin polvet rakastavat osallistua kulttuuritapahtumiin, erikoisesti popmusiikin festivaaleille. Sopivan festaripaikan valinta riippuu omasta taloudellisesta tilanteesta, kulkuyhteyksistä, majoituksesta ja seurasta festareiden aikana. Pop-festivaaleille osallistuminen on kallista, sillä jo parin päivän päästylippujen hinnat voivat hipoa pilviä, jos esiintyjinä on nimekkäitä laulajia ja bändejä.

Suosikkiesiintyjät

Suomalaiset arvostavat kotimaisten musiikkitaiteilijoiden lisäksi ulkomaisia menestyneitä musiikintuottajia. Jos on tilapäinen kassakriisi odottamattoman kulun, kuten sairauden tai remontin takia, voi festivaalireissun rahoittaa tilapäisellä lainalla, jota voi etsiä sivustolta https://www.freedomrahoitus.fi/, jos on vakituisessa työssä tai muuten tulot ovat riittäviä lainan takaisin maksamiseksi.

Googlettamalla voi löytää listan esimerkiksi Tiketistä popmusiikin tapahtumista sekä seurata tähtibändien uutisointia. Erikoisen mukavia ovat päihteettömät musiikkifestivaalit tai ainakin sellaiset, joissa voi valvotulla alueella kaljoitella tai tupakoida, varsinkin, jos lähdetään musiikkifestivaaleille lapset mukana telttailemaan tai asuntovaunulla. Radio Suomipop julkistaa säännöllisesti Top10-listaa netissä ja siten voi tarkkailla, missä oma suosikki mahdollisesti esiintyy.

Kimppakyyti pop-festivaaleille on edullista

Kimppakyyti on lisännyt suosiotaan varsinkin nuorten keskuudessa, kun harkitaan osallistumista pop-musiikkifestivaaleille. Tämä järjestely vaatii yleensä yhden ajo-oikeudellisen kuljettajan vastuullista kulkuneuvon hallintaa. Kulkuneuvon voi vuokrata autovuokraamosta, lainata vanhemmilta tai tuttavilta tai voi lähteä omalla autolla. Jokaiselle lähtijälle kannattaa ottaa kaiken varalta matkavakuutus ja kilpailuttaa palveluntarjoajat keskenään.

Aina kaikkein halvin hinta ei ole paras, vaan kannattaa tarkoin tutkia, mitä hieman kalliimpi palvelupaketti voisi sisältää. Jos auto on vuokrattu, leasing-yhtiö yleensä on vakuuttanut ajoneuvot, mutta retkelle lähtijöiden kannattaa vakuuttaa itsensä sairauden, matkan peruuntumisen, keskeytymisen, varkauden tai ilkivallan osalta. Kun vakuutukset ovat kunnossa, on mukava lähteä reissuun ja muistella jälkikäteen esimerkiksi valokuvista tai videoista tapahtumia ja elämyksiä perillä.

Joskus pop-festivaalien järjestäjät joutuvat peruuttamaan jonkun esiintyjän osalta palveluaan, mutta yrittävät saada tilalle vastaavan tasoisen toisen esiintyjän. Harvoin lipunostajille on palautettu lippurahoja, paitsi siinä tapauksessa, että koko festivaali joudutaan peruuttamaan. Monethan ostavat pääsyliput jo vuotta ennen tapahtumaa ja sen jälkeen voi tulla muutoksia.

Oikea vaatetus pop-festivaaleilla takaa viihtyvyyden

Suomessa säät ovat kesällä yleensä epävakaisia, joten festivaaleille lähtijöiden kannattaa ottaa mukaansa erilaisia vaatteita. Myös kannattaa tarkkailla Ilmatieteen laitoksen sääennusteita koko festivaaliviikolle, jolloin tietää parhaiten varautua. Äkillisen sateen varalta kannattaa ottaa mukaan sadeasusteet, samoin, jos festivaalialueella on tilaa istua maassa, vettä hylkivä ja lämmin alusta sekä huopa ovat tarpeen, kun iltaisin voi olla viileää ja kosteaa. Näin välttyy kesäflunssalta.

Festivaalialueilla on yleensä Punaisen Ristin festaripäivystäjä, jolta voi saada akuutissa tilanteessa apua, vaikkapa silloin, kun ampiainen on pistänyt. Festarialueella on sairastuneille ensiaputeltta, jossa ammattitaitoiset lääkintävapaaehtoiset antavat ensiapua.

Ateriointi festarialueilla

Festarialueille ei saa tuoda omia alkoholijuomia mukanaan ja tarjoilla niitä toisille. Festarialueilla on järjestyksenvalvojat, jotka huolehtivat turvallisuudesta. Ruokaa, juomia ja välipaloja voivat asiakkaat ostaa festarialueelle pystytetyistä kojuista ja kioskeista. Olutta voi ostaa valvotulla alueella olevasta olutteltasta. Olueiden ja tupakan myyjien on varmistettava asiakkaiden täysi-ikäisyys. Päihtyneille ei tarvitse myydä olutta. Pullot ja roskat pyydetään yleensä laittamaan niihin varattuihin jätteiden keruupisteisiin. Muun muassa Greening Events on laatinut tapahtumien järjestäjille koulutuksia siitä, miten festivaalin voisi järjestää mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

Johtopäätöksenä voi todeta, että pop-festivaalit ovat osa suomalaista kesäkulttuuria. Festivaalirakennelmien tulee olla turvallisia ja järjestäjän on valittava huolella esiintyjät, palvelut ja ympäristön hoitoon liittyvät seikat, jotta tapahtumasta jäisi mahdollisimman hyvä fiilis kaikille ja festivaalipaikkakunta saisi sievoisia lisätuloja eikä menoja.