Menu

Koti ja musiikki – paranna sisustuksella akustiikkaa

Useimmille meistä musiikilla on jonkinlainen sija kodin arjessa. Toiset kuuntelevat radiota aamuisin; toiset nauttivat erityisinä hetkinään tietystä artistista tai musiikkityylistä; joillakin musiikki saattaa soida taustalla lähes aamusta iltaan, tai päivään saattaa sisältyä jonkin soittimen soittoharrastus.

Kodin omat elementit vaikuttavat paljon siihen, miten musiikki soi kotitilassa. Vaikka jo rakennusmateriaaleilla voidaan vaikuttaa tilan akustiikkaan, vain osa pääsee vaikuttamaan tähän omassa kodissaan. Onkin helpompi keskittyä pienempiin sisustuksellisiin yksityiskohtiin, joilla saattaa olla suurikin merkitys tilan akustiikkaan. Hyvä akustiikka parantaa kodin viihtyisyyttä.

Tyhjästä täydeksi

Tyhjässä tilassa ääni usein kaikuu, sillä ääni heijastuu eri pinnoilta. Mitä suurempi tai korkeampi huone, sitä tarkemmin tilan äänimaailmaan vaikuttamista kannattaa miettiä.

Monesti jo suurten ja kovien pintojen välttäminen parantaa tilan akustiikkaa jonkin verran. Esimerkiksi paljas laattalattia, pitkä eteiskäytävä, suuri lasipinta kuten lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat, tai sileäpintainen katto heikentävät tilan akustisia ominaisuuksia. Myös materiaaleja kannattaa pohtia etenkin kalustevalinnoissa, sillä puu tai korkki toimii paremmin äänen vaimennuksessa kuin esimerkiksi muovi tai lasi.

Joissakin suuremmissa tiloissa saatetaan vaikuttaa tilan akustiikkaan esimerkiksi jakamalla tila hyllyjen tai liikuteltavien seinien avulla. Hieman kalliimpi, mutta samalla persoonallisempi tapa on asentaa seinille akustiikkalevyjä, jotka voivat olla samalla taideteoksia, kuten valokuvista teetettyjä tauluja. Tavallisen kokoisessa kodissa akustiikkaa lähdetään parantamaan useimmiten tavallisempien sisustusvaihtoehtojen eli huonekalujen, verhojen ja mattojen avulla.

Paksumpi on monesti parempi

Paksumpi materiaali vaimentaa ääntä ohutta materiaalia paremmin. Siksi onkin hyvä kiinnittää huomiota sisustuselementtien tekstiileihin. Paksummat, kudotut verhot vaimentavat ääntä ohuita kankaita paremmin, ja sohvalle sekä sänkyjen päälle voi hankkia vaikkapa erilaisia koristetyynyjä tai torkkupeittoja, jotka paitsi auttavat akustiikan pehmentämisessä, myös tuovat mukana lisän kodin viihtyisyyteen. Jos seiniä on aikomus tapetoida, kangastapetit auttavat vaimentamaan melua ja parantamaan huoneen akustiikkaa. Lisäksi nestemäinen kangastapetti on oiva apu tasoittamaan ja peittämään epätasaiset ja vanhat seinäpinnat.

Suosi luonnonkuituja ja -materiaaleja

Matot ovat erinomaisia vaimentamaan ääntä. Parhaiten tässä tehtävässä toimivat luonnonkuidut, kuten juutti tai villa. Villamatto tuntuu ihanalta jalkojen alla, ja samalla paitsi pehmentää huoneen kokonaistunnelmaa, myös vaimentaa äänten kakofoniaa tehokkaasti. Luonnonkuidut ja -materiaalit sopivat monenlaiseen ympäristöön, ja tuovat moderniinkin kaupunkikotiin ripauksen luonnon läheisyyttä ja voimaa.

Myös seinille asennettavissa akustiikkalevyissä voi suosia ekologisia vaihtoehtoja, esimerkiksi ekologisesta seinäturpeesta valmistettuja paneeleja. Myös muut pehmeämmät seinäkoristeet kuten vaikkapa perinteinen ryijy ovat tehokkaita äänten pehmentäjiä.

Sisusta äänellä

Kun kotia sisustetaan, on hyvä huomioida eri huoneiden akustiset ominaisuudet ja tarpeet. Voitkin miettiä, haluatko jonkin tietyn huoneen tai kulmauksen toimimaan akustiikaltaan paremmin, vai onko tarpeen vaikuttaa koko kodin akustiikkaan. Tähän pystyy vaikuttamaan jo pienilläkin yksityiskohdilla, kuten vaikkapa kirjahyllyllä, jossa on eri kokoisia kirjoja. Epätasainen kirjarivistö hyllyssä nimittäin luo epätasaisen pinnan, joka ikään kuin sirottelee äänen. Mikäli pidät minimalistisemmasta sisustuksesta, ohjaa huonekalujen ja arkisten sisustuselementtien vähyys hakemaan akustisia ratkaisuja ehkä juuri akustiikkalevyistä. Aiemmin tällaiset levyt olivat tavallisempia suurissa, julkisissa tiloissa, mutta tänä päivänä levyt ovat löytäneet ihan tavallisiinkin koteihin.

Olipa akustiikan tarpeesi minkälainen tahansa, on ratkaisuja moneen lähtöön. Tärkeintä kuitenkin on, että kotisi kuvastaa sinua, ja soi juuri toivomallasi tavalla.