Menu

Baby Pop – Musiikkia vauvoille

Selaillessa musiikkivalikoimaa internetin palveluissa silmät osuvat vauvamusiikkiin. Onko vauvoilla oma mielimusa ja tyylisuunta? Musiikki on kieltä ja kulttuuria, jolla on ihmeellinen voima yhdistää ihmisiä. Se on kieli, jota kuunnellessa ei tarvita yhteistä puhuttua kieltä vain aisti kuulla ja tuntea. Vauvat ovat äärettömän herkkiä äänien suhteen, jo pienet muutokset äänensävyssä saavat vauvan valppaaksi. Vauvalle musiikki ja sen sävelmaailma on ihmeellinen, viime vuosina musiikin vaikutusta vauvan kielelliseen kehitykseen ja terapeuttiseksi hoitomuodoksi on tutkittu monin tahoin.

Musiikin terapeuttinen vaikutus on monialainen. Odottaville äideille järjestettävän musiikkiryhmän tarkoitus on lähentää äitiä ja vauvaa, antaa vauvalle mahdollisuus nauttia virikkeellisestä äänimaailmasta ja saada samalla äidit vertaistuen piiriin. Musiikkia kuunnellakseen tai ymmärtääkseen ei ole olemassa ikärajoja, musiikki kuuluu kaikille ja kaikenikäisille, myös vauvoille. Jokainen äiti tietää miten lapset reagoivat musiikkiin, muutaman kuukauden ikäinen vauva osoittaa kiinnostusta ja elää rytmien mukana.

Rauhaa sävelistä
Vauvoille on olemassa heille suunnattua musiikkia. Monesti tällaisilla rytmeillä on rentouttava vaikutus, mahakivuissa tai muuten rauhattomassa tilassa oleva vauva saattaa keskittää ajatuksensa musiikkiin ja saa siitä mielihyvää. Vanhempien kannattaa tarjota pienokaisille monenlaisia sävelelämyksiä, heille voi soittaa kaikenlaista musiikkia, heviä, poppia, tangoa, soulia ja lastenmusiikkia. Vauva omaksuu kehon ja musiikin yhdistämisen jo varhaisessa vaiheessa, innostuneena pienet jalat ja kädet heiluvat. Musiikin avulla on mahdollisuus kasvattaa sävelkorvaa, monien vauvalaulujen kautta tutuksi tulevat myös eläinten ja luonnon eri äänet, miten hevonen hirnuu tai miltä sade kuulostaa.

Adorable toddler dressed as a rock star with a hot pink Mohawk and drumming on some pots and pans. Isolated on white.

Musiikkia kannattaa kokeilla monipuolisesti ja, ellei käsillä ole juuri musiikkia, aina voi kokeilla eri äänien muodostamista. Vauva opettelee elämää ja uusia taitoja kaikkien aistien avulla, kattilan kolina tai seinän nakutus saattaa olla pienelle elämys. Erilaisista äänistä muodostuu säveliä ja niistä taas musiikkia. Jokainen vauva on yksilö, yksi rauhoittuu klassisen musiikin voimakkaasta vaikutuksesta kun taas toisen itku saattaa helpottua hevimusiikin pauhuun. Kannattaa kokeilla ja tarkkailla vauvan reaktiota.

Monet lapset ovat nykyisin jo vauvasta asti mukana perheen menoissa, konsertit ja tapahtumat tuovat uudenlaisia virikkeitä lapsen arkeen. Samaan aikaan kuultu musiikki ja nähty esitys saattaa olla huikea ja jännittävä elämys. Vauvan aivoissa tapahtuu paljon ja ne kehittyvät nähden, tehden ja kokeillen. Konserteissa melu nousee usein korkealle, joten pienen korvien suojaaminen tulee muistaa. Vauvalle hankitaan pieneen päähän sopivat erityissuojaimet. Vauvan kuuloaisti on hyvin herkkä, ja sen suojaaminen on vanhempien vastuulla.