Menu

Kotistudion akustiikka kuntoon

Nykyaikainen tekniikka on tehnyt mahdolliseksi yhä useammalle äänittää kotona omaa musiikkia, jonka laatu on suhteelliseen korkeaa. Oli kyseessä mikä musiikkityyli tahansa, äänitettävän musiikin laatuun vaikuttaa merkittävästi tilan akustiikka. Tässä artikkelissa perehdymme siihen, kuinka saada oman kotistudion akustiikka kuntoon.

Kun puhutaan musiikin äänittämisestä kotistudiossa, tulee ottaa huomioon käytettävä tila. Tilalla on huomattava merkitys siihen, miltä lopputulos tulee kuulostamaan. Äänityksen laatuun ja tasoon vaikuttaa paljon se, onko tilassa esimerkiksi paljon ääntä heijastavia pintoja, kuten kovia materiaaleja ja ikkunoita. Siksi esimerkiksi ei kannata asettaa mikrofonia aivan ikkunan viereen, koska se heijastaa ääntä erittäin paljon. Vaikka äänitysohjelmilla pystyy korjaamaan tiettyjä äänenlaadullisia kohtia, ei ohjelmilla kuitenkaan ihmeitä tehdä. Alkuperäisen äänityksen tulee olla mahdollisimman hyvä ja miksaukseen sopiva. Moni erehtyykin ostamaan yhä kalliimpia äänityslaitteita, kun lopullisen miksauksen jälkeen äänenlaatu ei edelleenkään vastaa toivottua. Ongelma löytyy kotistudioissa kuitenkin usein huoneen akustiikasta. Totta kai, äänitettävillä laitteilla ja instrumenteilla on vaikutuksensa, mutta hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi tulee ottaa moni asia huomioon. Huoneen akustiikka on yksi tärkeä osatekijä.

Puu on musiikin ystävä

Puu on mainio materiaali kaikissa studioissa. Puu on niin sanottu lämmin elementti. Puu ei heijasta ääntä samalla tavalla kuin esimerksi kivi. Jos tila ei ole automaattisesti sopiva äänittämiseen, voi pienellä rahallisella sijoituksella rakentaa itselleen niin sanottuja ääniseiniä. On hyvä keskustella osaavan myyjän kanssa siitä, millainen puutavara on sopivin, kun puhutaan nimenomaan musiikin äänittämisestä. Hyvä on kuitenkin pitää mielessä, että huoneessa tulee olla hieman heijastavuutta äänelle. Pääperiaatteena kuitenkin voidaan pitää sitä, että tyhjät kiviseinät toimivat äärimmäisen huonosti. Erilaisilla puukehyksillä ja pehmusteilla on hyvä peittää nämä pinnat.

Inspiraatiota huoneesta

Kotistudioissa toinen huomioon otettava asia on se, että se on todellakin kotona sijaitseva studio. Huoneen tulee olla miellyttävä paikka luoda musiikkia. Mikäli tähtäimessä on ura popmaailman huipulla, tulee tilan toimia niin inspiraation kuin äänenlaadunkin kannalta parhaimmalla mahdollisella tavalla. Jos huoneessa ei viihdy, ei synny myöskään hyvää musiikkia.

Kun edellä mainitut asiat otetaan huomioon, on helppoa ja vaivatonta saada aikaan kunnollinen äänitystila omaan kotiin. Mikään ei ole niin turhauttavaa kuin työskennellä äänitetyn musiikin parissa, jonka äänenlaadussa on merkittäviä puutteita. Mitä parempilaatuista äänitetty materiaali on, sitä helpompaa miksauksesta tulee. Perehtymällä omaan tilaan ja hankkimalla materiaalit osaavilta myyjiltä saa studion kuin studion toimimaan moitteettomasti. Kustannuksetkaan eivät nouse tähtitaivaallisiin numeroihin. Kun studio on kunnossa, enää ei tarvita muuta kuin luovuutta ja intohimoa musiikkiin. Nämä ovatkin sitten jo hieman haastavampia tekijöitä.