Menu

Parhaat laitteet musiikin kuunteluun

Musiikin ystävän on tärkeä ymmärtää, kuinka paljon kuuntelunautinto riippuu laitteista, joilla musiikkia kuunnellaan. Monet millenniaalit ovat kasvaneet kuunnellen musiikkia suoraan puhelimesta, halvoista kuulokkeista tai ehkäpä lapsena huonojen tietokonekaiuttimien kautta. Itse asiassa on luultavaa, että he jotka parhaiten ymmärtävät äänentoistolaitteiden merkityksen ovat sukupolvia, jotka alkoivat kuunnella musiikkia 1960- ja 70-luvuilla hi-fi-kaiuttimien tullessa markkinoille. 1990-luvulla kasvanut CD-sukupolvi käytti usein joko pieniä CD-mankkoja tai sitten tietokonetta ja siihen tyypillisesti liitettyjä heppoisia pikkukaiuttimia. Vuoden 2000 jälkeen korkeatasoiset tietokoneeseen liitetyt kotikaiuttimet yleistyivät, ja sittemmin monet ovat hankkineet kannettavan Bluetooth-kaiuttimen, joiden laatu on yleensä vähintään kohtuullinen. Mutta mikä sitten olisi musiikin laadun kannalta paras tapa kuunnella musiikkia, jos musiikin suoratoistaa netistä? Alla vertailemme Bluetooth-kaiuttimia ja kuulokkeita.

Bluetooth-kaiuttimet

Yhä useampi kuuntelee nykyisin musiikkia suoratoistona eli streamauksena netin kautta, yleensä puhelimen tai tietokoneen tai viime aikoina jopa älykellon välityksellä. Selkeästi kätevin kotikaiutin tähän tarkoitukseen on Bluetoothin välityksellä laitteeseen yhdistettävä kaiutin. Kaiuttimen volyymi riippuu sen koosta, äänenlaatu taas yleensä on suorassa suhteessa hintaan. Useimmat Bluetooth-kaiuttimet ovat käteen sopivia ja kannettavia, mikä tekee niistä monipuolisia käytettävyyden suhteen. Esimerkiksi kotiin ei tarvitse hankkia useita kaiuttimia kuten entisaikaan, koska kaiuttimen voi yksinkertaisesti kantaa mukanaan toiseen huoneeseen välittämättä johdoista.

Kuulokkeet

Bluetooth-kaiuttimien ongelma on kuitenkin se, että kaiuttimia ei ole kuin yksi, eli stereo-efektiä ei synny. Tässä mielessä on parempi käyttää kuulokkeita. Ja kuulokkeet kannattaa hankkia joka tapauksessa, jotta voi kuunnella musiikkia esimerkiksi lenkillä, työmatkoilla tai ruokakaupassa käydessä. Kuulokkeita on nykyään todella monenlaisia ja niiden laatu vaihtelee suuresti. On järkevää hankkia laadukkaat ja kestävät puhelintarvikkeet, mukaanlukien kuulokkeet ja niihin toisinaan tarvittavat adapterit sen sijaan, että ostaisi halvinta. Puhelintarvikkeet löydät helposti ja kätevästi tekniikkaosat.fi-sivustolta.

Hieman kalliimmissa kuulokkeissa on huomattavasti parempi äänenlaatu, johon kannattaa panostaa, koska huonot kuulokkeet jättävät paljon pois musiikin todellisesta äänimaailmasta. Langattomat kuulokkeet ovat kätevät, koska johto ei jatkuvasti sotkeudu johonkin, ja johto on yleensä se kohta, mistä kuulokkeet menevät ensin rikki. Toisaalta taas langattomat kuulokkeet toimivat akulla ja mikään ei ole sen rasittavampaa kuin tajuta esimerkiksi kymmenen tunnin lentomatkan alkaessa, että kuulokkeiden akku on lopussa. Musiikin suurkuuntelijan kannattaa luultavasti hankkia sekä langalliset että langattomat kuulokkeet välttääkseen vastaavia tilanteita.