Menu

Pop-musiikin maailma

Artistit ympäri maailmaa ovat kautta aikain ja maiden rajoista riippumatta tähdänneet Billboard –listan kärkeen. Kyseisen listan kautta heistä ennen kuulemattomatkin henkilöt ovat heidät oppineet tuntemaan – joko rakastamaan tai vihaamaan.

Pop on lyhenne sanoista “popular music” tai suomeksi “populäärimusiikki”, tarkoittaen, että kyseessä on laajalle yleisölle uppoava musiikkityyli. Oikeastaan pop-musiikki on yksi populäärimusiikin alalajeista, tarkoittaen tietynlaista edellä mainittua musiikkityyliä.

Itse pop-musiikkityyli vakiintui nykyiseen muotoonsa 1950- ja 1960-luvuilla, perustuen rock and roll-tyyliin. Pop ei kuitenkaan tyydy tähän, vaan ottaa vaikutteita urban, latin, dance, rock ja country- tyyleistä. Kappaleissa on yleensä toistuva säkeistö, kertosäkeistö, säkeistö -rakenne sekä erittäin mukaansatempaava melodia. Tosin, jotkut asiantuntijat ovat sitä mieltä, että pop-musiikki sai alkunsa jo 1920-luvulla yhdessä country, blues ja hillbilly -musiikkityylien kanssa.Pop-musiikin maailma 1

Tunnetut pop-artistit
Pop-tähtiä on syntynyt paljon, ja jotkut heistä ovat päätyneet ikoneiksi ja tituleerattu jopa popin kuninkaaksi, kuningattareksi, prinsseiksi ja prinsessoiksi.

Kuninkaaksi on nimittäin nimitetty Michael Jacksonia. Jackson on yksi popin suurimmista nimistä, ja on ollut sitä jo pitkään. Hänen vuonna 1982 julkaistu levynsä nimeltään ”Thriller” on kaikkien aikojen myydyin albumi, jota on myyty yli 65 miljoonaa kappaletta. Jackson tunnetaan upean äänensä lisäksi myös kehittämästään tanssiliikkeestään, Moon Walkista. Moon Walkissa sitä suorittava henkilö käyttää jalkojaan tietyllä tekniikalla, joka näyttää siltä kuin tanssija liukuisi taaksepäin, ikään kuin painottomassa tilassa avaruudessa.

Toinen tunnettu pop-ikoni on Madonna. Hänen ensimmäinen albuminsa julkaistiin vuonna 1983. Madonnan tyyliin kuuluvat rohkeat sanoitukset sekä säteilevä lavakarisma. Tunnettuja kappaleita, joita soitetaan edelleen paljon radiossa, ovat esimerkiksi ”Papa Don’t Preach”, ”Vogue” ja superhitti ”Like a Virgin”. Madonna on maailman eniten levyjä myynyt naisartisti koskaan. Madonnan levyjen myynti yltää yhteensä yli 300 miljoonaan albumiin. Hänet on palkittu tästä saavutuksestaan mm. Guinness World Records maininnalla.

Yksi tämän hetken kuumimmista nimistä, ainakin nuoremman yleisön keskuudessa, on luultavasti Lady Gaga. Hänen pukeutumistyylinsä on huomiota herättävä ja normaalista poikkeava. Gaga on tunnettu erilaisista omituisista kengistään, jotka artisti voisi yhtä hyvin tilata osoitteesta www.footway.fi. Hän aloitti uransa sanoittamalla muiden artistien kappaleita, kuten Britney Spearsille, Akonille ja Fergielle.

Akon kuitenkin huomasi Gagan piilevät laulutaidot ja auttoi hänet alkuun laulajanurallaan ottamalla tämän oman levy-yhtiönsä siipiin. Gagan ensimmäinen levy, ”The Fame”, julkaistiin vuonna 2008. Levy sisälsi kaksi menestyskappaletta; ”Poker Face” ja ”Just Dance”. Seuraava albumi, ”The Fame Monster”, ilmestyi heti seuraavana vuonna ja tältä levyltä löytyy myös hittibiisejä; ”Alejandro”, ”Bad Romance” ja ”Telephone”. Näiden albumien julkaisun välissä ja jälkeen Lady Gaga teki konserttiareenat täyteen keränneitä kiertueita ympäri maailmaa.