Suomalaiset ovat pop-musiikin suurkuluttajia
Suomalaiset ovat perinteisesti nauttineet hengellisestä musiikista ja yläluokka klassisesta musiikista, kun taas kansan syviä rivejä on aina puhutellut iskelmämusiikki. Sen suosio alkoi kuitenkin laskea ensimmäisen kerran jo 70-luvulla kun rock-musiikki nousi suureen suosioon Suomessa. Ilmiö kasvoi niin suureksi, että alettiin puhua jo Suomi-rockista, jossa yhdistyivät omintakeiset melodiat ja syvälliset sanoitukset. Suomi-rockia soitetaan edelleen radiossa, sillä monet kaikkein kuuluisimmista ja suosituimmista suomalaisista bändeistä ovat olleet rock-yhtyeitä.
Suomessa tehdään enemmän musiikkia kuin koskaan aikaisemmin ja erilaisia musiikkityylejä on valtava määrä taivaan ja maan väliltä. Käytännössä Suomessa ei tuskin ole musiikkityyliä, jota soittavaa bändiä ei löytyisi Suomesta. Tämä on sangen merkillistä, kun puhutaan niinkin pienestä maasta kuin Suomi, mutta toisaalta se kertoo musiikin tärkeydestä suomalaisille, sekä siitä, että musiikin kuuntelijoina ja tekijöinä ei kansamme ole kovinkaan homogeenista.
Muusikon leipä ei ole koskaan helppo tienata, mutta tästä huolimatta esiintyviä artisteja on valtava määrä ja muusikoiksi haluavia on tyrkylle jonoksi asti. Tämä johtuu pitkälti siitä, että musiikin tekeminen on huomattavasti halvempaa kuin aikaisemmin. Erilaisia saundeja ja melodioita on helppo synnyttää jo aivan yksinkertaisilla kännykkä-applikaatioilla. Modernimman saundin synnyttäminen on myös helpompaa ja esimerkiksi macbook on osoittautunut oivaksi työkaluksi monelle nuorelle musiikintekijälle, sillä siihen on ollut mahdollista saada asennetuksia erilaisia musiikin teko-ohjelmia murto-osalla siitä hinnasta, mitä nämä ohjelmat ovat kymmenen vuotta takaperin maksaneet.
Pop-musiikkia on nykyään suosittua
Rock-musiikki sen eri muodoissa on edelleen erittäin suosittua Suomessa, mutta kuten jokaisessa musiikkityylissä, kestää sen kulta-aika aina tietyn aikaa. 2010-luvulla rock-musiikki on ollut näivettyneessä tilassa, ja sen tilalle on tullut kaupallinen pop-musiikki. Tämä saattaa johtua monesta erityisesti siitä syystä, että levy-yhtiöt pyrkivät tuotteistamaan eniten juuri pop-artisteja. Kenties juuri tästä syystä monet pop-artistit eivät välttämättä edes kutsu itseään poppareiksi, vaan esiintyvät esimerkiksi rap-artisteina. Tämä ei poista sitä tosiasiaa, että kyseessä on erittäin kaupallinen pop-musiikki.
Pop-musiikkia kuulee käytännössä nykypäivänä joka paikassa ja erityisesti televisioissa ja radioaalloilla ei juurikaan enää kuule enää muunlaista musiikkia. Usein levy-yhtiöt puskevat vain muutamia artisteja mahdollisimman paljon eri medioihin, sillä levymyynti on romahtanut. Näin ainoa tapa tehdä rahaa musiikilla on järjestää erilaisia konsertteja tai televisio-ohjelmia.
Vaikka pop-musiikki on erittäin suosittua ja monet artistit erittäin lahjakkaita, on kuitenkin tämän musiikkityylin Akilleen kantapää juuri se, että se kestää todella huonosti aikaa. Tämä johtuu ensinnäkin siitä, että kappaleita pyritään tuottamaan mahdollisimman halvalla ja nopeasti, jolloin aikaa luovuudelle jää vain vähän, ja toiseksi pop-musiikin lyriikat ovat Suomessa hyvin pinnallisia, etenkin jos verrataan Suomi rockin aikaan.
Pop-kulttuurille syntyy lopulta myös vastavoima
Mikään musiikkityyli ei elä kuitenkaan ikuisesti, paitsi klassinen musiikki. Niille jotka eivät pidä pop-musiikista voidaan sanoa helpotuksen sanana se, että juuri halventunut tuotanto ja uusien nuorten artistien esiinnousu mahdollistaa sen, että uusia musiikin tyylejä pääsee syntymään, joiden teksteissä pyritään enemmän kantaaottavuuteen. Erityisen ilahduttavaa on ollut myös se, että viime vuosina Suomessa on noussut esiin vaihtoehtoisia naisartisteja, joista monet tulevat niittämään myös kansainvälistä suosiota.