Kuinka saada festareista ja konserteista mahdollisimman paljon irti?
Kesä on konserttien ja festareiden kulta-aikaa ja moni varmasti valmistautuukin jo kesän tapahtumiin intoa puhkuen. Suomen kesän ihanimpia asioita ovat sen valoisat illat ja lämpö, mutta toisaalta kaikki Suomessa asuneet tietävät, että sää saattaa myös yllättää koska tahansa ja jopa etelässä on nähty kesälläkin lumisadetta ja pakkasia, tai yllättäen saapuneita rae- tai ukkoskuuroja. Säähän varautuminen on siis yksi merkittävimmistä keinoista taata omasta festari- ja keikkakokemuksestaan onnistunut elämys. Tässä artikkelissa kerromme vinkit siihen, miten omasta festari- tai konserttikokemuksestaan saa mahdollisimman miellyttävän ja voit keskittyä itse konserttiin ulkopuolisten häiriötekijöiden sijaan.
Hyvät kengät takaavat miellyttävän illan
Monet kesän konsertit seurataan erilaisissa seisomakatsomoissa ja tämän vuoksi hyvät kengät ovat aivan ehdottoman tärkeät viihtyvyyden kannalta. Hyvissä kengissä ei useinkaan tarvitse tinkiä ulkonäöstä. On tultu melko kauas siitä, kun terveyssandaalit olivat ainoat mukavat kengät. Toisaalta sandaalit ovat tekemässä paluuta myös muotiin. Nykyään moni jalkineiden valmsitaja haluaa panostaa myös kenkiensä ergonomiaan ja siihen, että ne ovat mahdollisimman monikäyttöiset. Riippuu hieman omasta jalan muodosta, minkälainen kenkä sopii parhaiten omaan jalkaan. Hyvät kengät löytää sovittamalla.
Festareille tai myöskään kannata lähteä täysin uusilla kengillä, tai vähintäänkin kannattaa ottaa varakengät mukaan, jos uudet kengät eivät olekaan hyvät. Lisäksi festarialueet ovat harvoin puhtaammasta päästä: maa oon tallottua ja usein pehmeää, toisinaan myös mutaista, joten kannattaa välttää esimerkiksi piikkikorkoja, jotka tekevät sekä kävelemisen, että seisomisen epämukavaksi. Korot eivät muutenkaan ole erityisen järkevä valinta festareille, mutta jos haluat käyttää korkoja, suosi mahdollisimman leveitä, esimerkiksi kiilakorkoja.
Pukeudu järkevästi
Vaikka turhaa vaatteiden kantamista haluaakin välttää, kannattaa pitää mielessä, että esimerkiksi kylmyys vie helposti huomion itse konsertista, ja siksi onkin hyvä varautua ottamalla jokin varavaate mukaan, jotta koko iltaa ei tarvitse viettää hytisten. Sanomattakin on selvää, että jos lämpötila huitelee 30 asteen paikkeilla, ei mukaan tarvitse raahata toppatakkia, mutta esimerkiksi illalla tai sateen sattuessa jonkinlainen suojavaate on yleensä miellyttävä pitää mukana. Jos olet menossa konserttiin lasten kanssa, löydät lastenvaatteet helposti täältä. Ulkoilmassa pitkät hihat suojaavat usein myös hyttysiltä, jotka saattavat auringon laskiessa muodostua melkoiseksi piinaksi.
Ulkoilmakonserteissa myös paahtava aurinko saattaa tuntua hiostavalta, joten järkevä festarikävijä suojautuu hatun, aurinkolasien ja aurinkorasvan avulla. Kun huolehtii siitä, että ei pala auringossa, pystyy nauttimaan myös seuraavan päivän keikoista ilman kirvelevää ihoa.
Ota asioista etukäteen selvää
Monet konsertin järjestäjät julkaisevat yleensä etukäteisinfoa esimerkiksi konserttialueelle saapumisesta ja sallituista esineistä. Tämän infon lukemalla voit välttyä monelta harmilta ja esimerkiksi turhalta rahanmenolta. Esimerkiksi sateenvarjot on kielletty useissa ulkoilmakonserteissa näkyvyyden ja viihtyvyyden vuoksi, joten jos ilma näyttää sateiselta, ota mukaasi mieluummin sadetakki ja kumisaappaat.
Myös alkoholi ja nesteet on monella konserttialueella kielletty ja järjestäjillä on tarvittessa oikeus takavarikoida ne porteilla. Ota mukaasi esimerkiksi tyhjä pullo, sillä useissa konserteissa ja festareilla on vesipisteitä, missä oman pullon saa käydä täyttämssä. Omat eväät ovat usein ulkoilmakonserteissa sallittuja, mutta paikalla on monesti myös kojuja ja anniskelualue, joista on mahdollista ostaa ruokaa ja juomaa.